Vesayet, velayete tabi olmayan küçükler ile kısıtlıların tabi olacağı, özel hukuk bağlamında koruyucu bir kurum olarak düzenlenmiştir. Bu kurum ile amaçlanan şey, buna ehil olmayanların mal varlıklarına ilişkin menfaatlerinin onlar adına korunması ve onların temsil edilmesidir.
Contents
- 1 Vesayet nedir ne demektir?
- 2 Vesayet altına almak ne demek?
- 3 Vesayet nedir örnek?
- 4 Dava durumu vesayet ne demek?
- 5 Vesayet nasıl yapılır?
- 6 Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?
- 7 Vasi tayini ne kadar sürer 2021?
- 8 Vasi davası ne zaman sonuçlanır?
- 9 Idari vesayet nedir özellikleri nelerdir?
- 10 Vesayet ne demek hukuk?
- 11 Vasi olunan kişi ölürse ne olur?
- 12 Vasilik maaşı ne kadar?
- 13 Kimler vesayet davası açabilir?
- 14 Vasi olan kişi mal satabilir mi?
Vesayet nedir ne demektir?
Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin, kısıtlı kişilerin, 1 yıl ve daha uzun süre hapis cezası almış kişilerin mal varlığı ve kişilik haklarını korumak amacıyla kabul edilen hukuki kurumken, vasi, vesayet organlarından birisidir ve mahkeme tarafından menfaatleri korunması gereken kişinin haklarını korumak
Vesayet altına almak ne demek?
Vesayet; kanununda sayılan durumlarda ergin kişilerin, bazı durumlarda da çocukların, maddi ve yaşamsal yararlarına olma üzere korunması için işlem ehliyetlerinin sınırlandırılarak, vesayet makamlarının idaresine bırakılmasına olanak sağlayan bir kurumdur.
Vesayet nedir örnek?
Vesayet kurumu sayesinde kişilik haklarını ve mal varlığını koruma gücünden yoksun olan kişiler koruma altına alınır. Örneğin anne babasını 10 yaşında kaybeden küçüğün malvarlığının yönetimi konusunda koruma altına alınmaya muhtaçtır.
Dava durumu vesayet ne demek?
Vesayet, velayet altında bulunmayan küçüklerin ve bazı erginlerin korunması için kabul edilen bir hukuki bir kurumdur. Vasi tayini davası vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür ve bu süreçteki kararlar denetim makamı sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi denetiminden geçer.
Vesayet nasıl yapılır?
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.
Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?
Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder. Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Vesayet altındaki kişinin işi uygun bulmuş olması vasiyi sorumluluktan kurtarmaz.
Vasi tayini ne kadar sürer 2021?
Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır. Toplamda 4 senenin ardından vasilikten vazgeçme hakkı hala geçerlidir. Vesayet davasında herhangi bir taraf yoktur. Kişinin durumuna bakılır ve uygun şartlar da oluşursa, vasi tayin edilir.
Vasi davası ne zaman sonuçlanır?
Vasi davası sonuçlanma süresi delil olarak gösterilen dilekçenin durumuna, vesayet altına alınacak kişiden istenen sağlık raporunun gerekliliğine ve iş yüküne bağlı olarak değişse de yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir.
Idari vesayet nedir özellikleri nelerdir?
İdari vesayet; merkezi idarenin, ‘yerel yönetimlerin eylem ve işlemlerinin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve adem-i merkezi ihtiyaçların gereği gibi karşılanması amacıyla, kanunla belirtilen esas ve usuller dairesinde’ sahip
Vesayet ne demek hukuk?
Bir başka ifade ile yasal hakları kısıtlanmış kişiler için “veli” görevi gören kişi olarak tanımlayabiliriz. Vasi tayini, yasadaki şartların oluşması durumunda kişiye mahkeme tarafından yasal temsilci atanmasıdır.
Vasi olunan kişi ölürse ne olur?
Yine vasi kısıtlanırsa veya ölürse vasilik görevi sona erecektir. Bu hallerde sulh hukuk mahkemesi tarafından yeni vasi tayin edilir. “ Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.
Vasilik maaşı ne kadar?
Yetim aylığı kapsamında çekilebilecek bu veli maaşı iki aylık 100 TL olarak belirlenmiştir. Vesayet aylığı için bir üst sınır bulunmamaktadır. Vasilik maaşının üst sınırı, vasinin yerine getirdiği görev ve sorumluluklara göre belirleyen mahkeme tarafından belirlenir.
Kimler vesayet davası açabilir?
Küçüklük, akli dengenin bozuk veya hasarlı olması, çevreye zarar veren yönde kötü bir yaşam tarzına sahip olunması, tutukluluk ve mahkumiyet gibi özgürlüğü bağlayıcı bir cezanın ortaya çıkması ve vesayet altında bulunacak kişinin kendi talebi doğrultusunda vesayet işlemlerinin yapılması mümkün olmaktadır.
Vasi olan kişi mal satabilir mi?
Taşınmazların Durumu: Vasi ev satabilir mi? Medeni Kanunu m.444, vesayet altındaki kişilerin taşınmazlarının satışını, vesayet altındaki kişinin menfaatinin zorunlu kıldığı hallerde bir tamamlayıcı olgu olarak vesayet makamının iznine bağlamıştır. Satışın öncelikle vesayet altındaki kişinin menfaatine olması gerekir.