Hemen hemen herkesin kulağının aşina olduğu, polislerin sık sık kullandığı GBT kısaltması; çoğu kişi tarafından GBT sorgulama olarak bilinmektedir. Ancak açılımı çokça merak edilmekte olan GBT‘nin açılımı “Genel Bilgi Toplama Sistemi” olarak karşımıza çıkmaktadır.
Contents
- 1 GBT de neye bakılır?
- 2 GBT de hangi bilgiler var?
- 3 GBT araştırması ne demek?
- 4 GBT kaydı nasıl öğrenilir?
- 5 Gözaltı GBT de çıkar mı?
- 6 Adli sicil kaydı yoktur ne anlama gelir?
- 7 GBT formu nedir?
- 8 GBT kac yil sonra silinir?
- 9 Hangi durumlarda sicile işlenir?
- 10 GBT kayıtlarına ilişkin başvuru ne demek?
- 11 E-devlet Aranmam varmı nasıl öğrenebilirim?
- 12 E-devlet sabıka kaydı nasıl bakılır?
GBT de neye bakılır?
GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir.
GBT de hangi bilgiler var?
Genel Bilgi Sistemi ( GBT ) ile ne öğrenilir? Trafik polisleri veya polisler insanları veya araçları çevirerek Genel Bilgi Sistemi ( GBT ) sorgulaması yapabilmektedir. Genel Bilgi Sistemi ( GBT )’de kişilerin adli sicil kayıtları sorgulanır ve kişi hakkında tutuklama kararı olup olmadığı görülür.
GBT araştırması ne demek?
GBT sorgulama işlemleri, genellikle polis araştırmalarında uygulanan bir yasal süreçtir. Kişinin toplum içinde şüpheli veya anormal hareketlerde bulunduğu fark edildiğinde, toplumun huzur ve sağlığını korumakla yükümlü kolluk kuvvetleri tarafından bu durumda olan kişilere yapılan rutin bir uygulamadır.
GBT kaydı nasıl öğrenilir?
Gbt Nasıl Sorgulanır?
- -Giriş; E-Devlet resmi sitesine giriş yaparak harekete geçilebilir. Buradan ‘sabıka kaydı’ şeklinde arama yapmanız gerekir.
- -Kimlik; Başta T.C kimlik numaranız ile sisteme giriş şifreniz talep edilir.
- Gbt sorgulama çoğu alanda karşımıza çıkıyor.
- Mahkemeden çıkan yakalama kararı derhal GBT ‘ye düşer.
Gözaltı GBT de çıkar mı?
Kişi hakkında yakalama işlemi yapılıp gözaltına alındıktan sonra GBT kayıtlarına işlenmektedir.
Adli sicil kaydı yoktur ne anlama gelir?
Mesela adli sicil kaydı alındığınızda sadece adli sicilinizde kayıt var ise bu veriler yazar ve “arşiv kaydı yoktur ” ibaresi görünür. Şayet adli sicili silinmiş ise ve arşiv kaydı var ise “ adli sicil kaydı yoktur ” ibaresi yazar ve arşiv kaydına dair veriler görünür.
GBT formu nedir?
GBT ve sabıka kaydı herhangi bir suçunuzun olup olmadığını gösteren belgelerdir. Bu belgeler birçok kurum tarafından istenir.
GBT kac yil sonra silinir?
Arşiv kaydına alınmasından itibaren, arşiv kaydı 5 yıl sonra silinir. Ancak bununla birlikte infazın tamamlanmasından sonra kişi, belirli haklardan yoksun bırakılmış ise mahkemeye yapılan başvuru ile kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 15 yıl geçmesi ile birlikte arşiv kaydı silinebilir.
Hangi durumlarda sicile işlenir?
Adli Sicil Kaydında Hangi Bilgiler Bulunur?
- Hapis cezaları.
- Ertelenen hapis cezaları,
- Adli para cezaları,
- Kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırıma mahkumiyet hali.
- Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma kararları,
GBT kayıtlarına ilişkin başvuru ne demek?
Genel bilgi toplama ( GBT ), polis ve jandarma tarafından haklarında yakalama emri, tutuklama kararı yahut yurt dışına çıkış yasağı düzenlenmiş olan kişilerin kayıtlarını tutmak suretiyle yakalanmalarını sağlamak ve yakalanmış olsalar da haklarında yargı yerlerince kovuşturma yürütülenlere ilişkin kayıtların işlenmek
E-devlet Aranmam varmı nasıl öğrenebilirim?
İnternet üzerinden GBT sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilmeniz mümkündür; İlk önce, e – devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile e – devlet kapısı sistemine giriş yapınız. Ardından, adli sicil kaydı sorgulama başlığı ile bulunan ekranda yer alan bilgileri göreceksiniz.
E-devlet sabıka kaydı nasıl bakılır?
(Eğer bir e – Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e – Devlet şifresi temin edebilirsiniz.) Ardından açılan e – Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama (Adalet Bakanlığı’ yazarak arama işlemine devam edin.