Contents
- 1 Fetva vermek ne demek?
- 2 Fetva ne demek din kültürü?
- 3 Diyanet fetva ne demek?
- 4 Fetva ve Ifta nedir?
- 5 Fetva verme yetkisi kime aittir?
- 6 Nas ne demek islam hukuku?
- 7 Fetva bağlayıcı mıdır?
- 8 Şeyhülislamın verdiği kararlara hangi isim verilirdi?
- 9 Sahabe fetvası nedir?
- 10 Fetva nasıl alınır?
- 11 Alo fetva hattı numarası kaç?
- 12 Kaza ve fetva nedir?
- 13 Ifta ne demek?
- 14 Müstefti ne demek?
- 15 Fetva Mecmuası nedir?
Fetva vermek ne demek?
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge. Sadece İslam hukukuyla ilgili olarak değil, İslam’ın kurallarıyla yönetilen devletlerde, hakimin verdiği karar.
Fetva ne demek din kültürü?
“Yiğit, delikanlı” anlamındaki fetâ kelimesinden gelen fetvâ (fütyâ, çoğulu fetâvâ, fetâvî), sözlükte “bir olayın hükmünü açıklayan veya hükmünü koyan, güçlükleri çözen kuvvetli cevap” anlamındadır.
Diyanet fetva ne demek?
Türk Dil Kurumuna göre fetva kelimesinin anlamı bir sorunun çözümünün dini kurallara göre açıklanması ve çözüme kavuşturulmasıdır. Kimler Fetva Verebilir? Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen ve yetkilendirilen din adamları bu konuda görüş bildirip, cevap sunarlar.
Fetva ve Ifta nedir?
İfta; Yapılanların şeriata uygun olup olmadığı konusunda fikir açıklamaktır. Bu yetkiye sahip olana müftü denirdi. Müftülerin yaptığı açıklamaya fetva denirdi.
Fetva verme yetkisi kime aittir?
Bir konuda hükmü kadı, yani hakim verirdi. Fetva yetkili bir müftüden alınabileceği gibi Osmanlı İmparatorluğu’nda en büyük dini yetkili olan şeyhülislamdan da alınabilirdi. Fetva almak için soru soran kişi durumu “mesele” adı altında müstear isimle yazılı olarak fetva makamına arzederdi.
Nas ne demek islam hukuku?
Allah’ın ve Peygamber’in Sözü Anlamında Nas. İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur’an ve Sünnet’in lafızları kastedilir. İctihad, istidlâl ve kıyas gibi kavramlarla karşıt olarak zikredildiğinde nas Allah ve Peygamber’in sözünü, bu kavramlar da nasların akıl yoluyla açılımını anlatır.
Fetva bağlayıcı mıdır?
Fetvânın bağlayıcı özelliği olmamasına rağmen, gelişigüzel fetvâ verilip, halkın yanlış yönlendirilmemesi için, müftülerin böyle bir yükümlülükleri vardır ve bu sayede müftülere kendilerini geliştirme imkanı da sağlanmaktadır.
Şeyhülislamın verdiği kararlara hangi isim verilirdi?
Osmanlı Devleti zamanında şeyhülislam dini konularda en yüksek yetkiye sahip devlet görevlisiydi. Gerektiği zaman dini sorunlarla ilgili görüşlerini fetva yayınlayarak açıklardı. Bu fetvalar kanun niteliği taşırlardı.
Sahabe fetvası nedir?
Sahâbî kavli, İslam hukuku olan fıkıh ilminin kullandığı kaynaklardan, fer’î delillerdendir. Sahabi kavli ile kasıt sahabilerin fetva ve sözleridir. Birçok fıkıh mezhebinde sahabilerin yaptığı eylemler ve fetva, aslî delillerin olmadığı bir durumda kullanılabilir.
Fetva nasıl alınır?
DİYANET YENİ FETVA HATTI NUMARASI “Alo 190 Dini Danışma” olarak yeniden düzenlenen hatta, yurt içinden ve cep telefonlarından ücretsiz olarak ulaşılabiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının dini soruları cevaplandırmak üzere kurduğu 444 1 789 numaralı fetva hattında değişikliğe gidildi.
Alo fetva hattı numarası kaç?
Alo 190’ı arayarak Diyanet fetva hattına bağlanabilir ve dini sorularınızı iletebilirsiniz. Dini konularda vatandaşın aklına takılan sorulara cevap veren Fetva hattı akıllarda yer alan şüpheleri gidermek ve sorulara cevap vermek için ALO 190 hattından 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.
Kaza ve fetva nedir?
Dini Araştırmalar Bilindiği gibi fetva şer’i ameli konularda sorulan sorulara müftü tarafından verilen cevaptır. Kaza ise fıkhi bir terim olarak taraflar arasında ortaya çıkan dava ve anlaşmazlıkların usulüne uygun olarak hakim tarafından görülüp hükme bağlanmasıdır.
Ifta ne demek?
İfta, işlenen suçun, yapılan işin şeriat kurallarına uygun olup olmadığı hakkındaki açıklama olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamına uygun olarak fetva manasında kullanılmaktadır.
Müstefti ne demek?
müstefti / müsteftî (Fetva. dan) Bir müftüye müracaat edip bir mes’ele hakkında fetva isteyen. Bir müşkülün halledilip çözülmesini isteyen.
Fetva Mecmuası nedir?
gereğince, her konuda fetva verilmiş ve bu fetvalar, farklı amaçlar doğrultusunda, güvenilir birer kaynak olan fetva mecmualarında toplanmışlardır. Fetva mecmualarında günlük yaşamın her alanına ilişkin konular bulunmakla be- raber, İslamiyet’in dini ve hukuki boyutunun egemen olduğu görülmektedir.