Contents
- 1 Cenabet gezmek günah mı?
- 2 Cenabet olunca ne yapmalıyız?
- 3 Cenabet kime denir?
- 4 Cünüp neden olur?
- 5 Cenabet ne kadar süre durulur?
- 6 Bir insan ne kadar cünüp kalabilir?
- 7 Cenabet ken ne olur?
- 8 Cünüp iken yemek yenir mi?
- 9 Cenabet olmak için ne yapmalıyız?
- 10 Kadınlarda cenabet olunur mu?
- 11 Cünüp olup olmadığını nasıl anlarız?
Cenabet gezmek günah mı?
CÜNÜP (CENABET) GEZMEK GÜNAH MI? Cünüplük, birçok ibadetin yerine getirilmesine engel olan bir durumdur. Bu halde olan bir kimse namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Zorunlu bir durum olmadıkça cünüp halindeki bir kişi gezmemeli, yememeli ve içmemelidir.
Cenabet olunca ne yapmalıyız?
Cenabetlikten yani cünüplükten kurtulmanın tek yolu vardır gusül abdesti. Bir diğer adı boy abdestidir.
Cenabet kime denir?
Cünüp veya cenâbet, İslam’a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan (kişi). Bu kavram gündelik konuşmada pis veya hoşlanılmayan kimseleri tanımlamak amacıyla da kullanılır.
Cünüp neden olur?
Sözlükte “uzaklaşmak” mânasına gelen cenâbet kelimesi, fıkıh terimi olarak cinsî münasebette bulunan veya başka sebeplerle cinsî zevk duyarak menisi akan kimsenin durumunu ifade eder. Kişiyi bazı ibadetleri yerine getirmekten uzaklaştıran bu duruma cenâbet, bu halde olan kimseye de cünüp denilmiştir.
Cenabet ne kadar süre durulur?
Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir. İnzivadan sonra yıkanmak mecburiyeti vardır.
Bir insan ne kadar cünüp kalabilir?
Dinimize göre herhangi bir sebepten dolayı cünüp olan yani gusül abdesti alması gereken bir kişi en fazla bir namaz vakti kadar süre cünüp olarak bekleyebilir. Bundan daha fazla bir süre beklemesi caiz değildir.
Cenabet ken ne olur?
CÜNÜPKEN UYUMAK, YEMEK YEMEK VE İÇMEK GÜNAH MI? Cünüp olan bir kişi bazı temel ibadetleri yerine getiremez. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır.
Cünüp iken yemek yenir mi?
Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir. Konuyu haram ve helal noktasından değerlendirmek böyledir. Gusül abdesti olmadan yapılan yemeğin yenmesi de caizdir. Cünüp olan kimsenin yemek içmek için sadece ellerini yıkaması yeterlidir, ancak abdest alması daha iyi olur.
Cenabet olmak için ne yapmalıyız?
Üç şekilde cünüp olunur:
- Zekerin [penisin] ucu, sünnet derisi altındaki yuvarlak kısım, ferce [hazneye] girince erkek de, kadın da cünüp olur.
- Erkekte koyu beyaz ve kadında akıcı sarı menî, yerinden şehvetle kopup çıkarsa cünüp olunur.
Kadınlarda cenabet olunur mu?
“Gusül yapmayı gerektiren haller şunlardır: Cinsel ilişkide bulunan erkek ve kadın, (bu ilişki çok az da olsa) meni gelmese bile her ikisi de cünüp olur ve gusül yapmaları gerekir. Meni, şehvetle gelen ve tenasül organı yoluyla dışarı çıkan beyaz ve koyu bir sıvıdır.”
Cünüp olup olmadığını nasıl anlarız?
3- CÜNÜP OLMA DURUMU Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken,bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez.